بعد از افغانستان هنر پاکستان به نمایش درمی‌آید

گفت و گو با مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان اصفهان

 
به گزارش روابط‌عمومی مؤسسه فرهنگی اکو، نمایشگاه‌های آثار فرهنگی هنری هنرمندان مهاجر افغان هفته گذشته راه خود را از اصفهان آغاز کرد. این نمایشگاه با هدف نزدیک شدن ارتباط مردم دو کشور ایران و افغانستان و شناخت بیشتر مردم دو کشور از هم برپا شده است. هنرمندان صنایع دستی کشور افغانستان که در استان اصفهان ساکن هستند، با حضور در این نمایشگاه روی دیگر سکه مردمان ملتی را به اصفهانی‌ها نشان دادند که اقبال لاهوری آن را دل آسیا خوانده است.
نخستین نمایشگاه آثار فرهنگی هنری هنرمندان مهاجر افغان به همت دفتر نمایندگی مؤسسه فرهنگی اکو در اصفهان برگزار شده است. سیدعلیرضا حسینی، مدیر دفتر مؤسسه فرهنگی اکو در اصفهان که مدیرکلی فرهنگ و ارشاد استان اصفهان را هم به عهده دارد بسیار تلاش کرد که این نمایشگاه به بهترین نحو و با نظم هرچه تمام‌تر برگزار شود.
با او درباره اهداف این نمایشگاه و حواشی آن به گفتگو نشستیم.
اصل ایده این نمایشگاه از کجا شروع شد؟
وقتی دفتر اکو در اصفهان افتتاح شد، جلسات متعدد طرح و برنامه تشکیل دادیم و در جستجوی اتفاقاتی بودیم که این دفتر را به اهدافش نزدیک می‌کند. در این جلسات فکرهای بسیار خوبی به ذهن همه رسید. هر کسی از گوشه جلسه طرحی می‌داد. مثلا یکی از محورها این بود که ببینیم کدامیک از این 10 کشور در اصفهان سکنه دارند و متوجه شدیم کشورهای افغانستان و پاکستان در اصفهان سکنه دائمی دارند. سپس از طریق امور اتباع خارجی اسامی و تعداد این ساکنین را پی‌گیری کردیم. از طرفی چون من قبلا مدیر صنایع‌دستی استان اصفهان بودم، اطلاع داشتم تعدادی از هنرمندان افغان در صنایع‌دستی تبحر پیدا کرده‌اند به همین دلیل پیشنهاد دادیم در برنامه‌های پیش رو، محور هنر پر رنگ شود. بنابراین تعدادی از این هنرمندان را دعوت کردیم و جلساتی تشکیل دادیم. آن‌ها افراد دیگری را از گوشه و کنار استان و شهر اصفهان معرفی کردند و ما فهمیدیم این افراد گروه موسیقی، گروه اتن و قاری خوب دارند. خوشبختانه این نمایشگاه و افتتاحیه آن، یکی از برنامه‌های بسیار خوبی بود که توسط مؤسسه فرهنگی اکو و اداره کل فرهنگ و ارشاد استان اصفهان برگزار شد.
هدف از برگزاری این جشنواره چه بود؟
مؤسسه فرهنگی اکو مؤسسه‌ای مربوط به 10 کشور است و یکی از اهدافش تعامل فرهنگی بین ملت‌های این کشورهاست. در حقیقت ما به واسطه دین و فرهنگ مشترکی که داریم، می‌توانیم ارتباطات و تعامل بهتری با هم ایجاد کنیم و این تعامل‌ها در آینده منجر به تولیدات فرهنگی مشترک شود. دفتر اصفهان در راستای این هدف مؤسسه فرهنگی اکو این برنامه را اجرا کرد و در عمل هم ما شاهد بودیم چقدر اطلاع از توانمندی‌ها و هنرمندی‌های مردم افغانستان به منصه ظهور گذاشته شد. به صورتی که حتی بعضی از افغان‌های مقیم اصفهان تعجب کرده بودند از این همه هم‌وطن هنرمند در اصفهان. به تبع مردم اصفهان هم می‌بینند این ملت توانمندی‌های خوبی دارد و دید مثبت و فرهنگی نسبت به آن‌ها پیدا می‌کنند. این خودش یک تعامل خوب است و می‌تواند زمینه‌های جدیدی را فراهم کند تا ملت‌های ده‌گانه بتوانند ارتباط و تعامل بیشتری با هم ایجاد کنند و تبادل فرهنگی با هم داشته باشند.
آیا چنین جشنواره‌ای به تعامل مردم اصفهان و افغان‌های مقیم اصفهان کمک می‌کند؟
قطعا کمک می‌کند. در این نمایشگاه بعضی از افغان‌ها دوست داشتند با معاونین استانداری اصفهان بیشتر تعامل داشته باشند و مشکلاتشان را مطرح کنند. مسؤلان استانداری هم از این موضوع استقبال خوبی کردند. بین شهروندان هم تعامل خوبی برقرار می‌شود. آن‌ها می‌توانند با هم داد و ستد انجام بدهند و از توانمندی‌های هم استفاده کنند. بسیاری از این هنرمندان کار هنری را در شهر اصفهان آموخته‌اند و این دستمایه‌ای است برای خودشان و قابلیت‌هایی که در وجودشان بود. از آن طرف به واسطه جدیتی که مردم افغانستان در کار دارند، استادکارهای اصفهانی بعضی از کارها را به این‌ افراد واگذار کردند.
بسیاری از ایرانی‌ها مردم افغان را به عنوان افرادی اهل کار و مبارزه می‌شناسند، آیا این نمایشگاه در شناساندن ابعاد دیگر ملت افغانستان تأثیر دارد؟
ببینید یک افغان که در اصفهان زندگی می‌کند، خبر از بسیاری از افغان‌های دیگر ندارند. مثلا کارگری که در کوره‌های آجر‌پزی‌ اطراف اصفهان زندگی و کار می‌کند، شاید اطلاع نداشته باشد دیگر هم‌وطنانش چه توانمندی‌هایی دارند؛ بعد وقتی در این نمایشگاه می‌بیند دختر خانمی از کشورش با سن کم یکی از نخبگان دانشگاه اصفهان است و در رده‌های بالای تحصیلی درس می‌خواند، برایش عزت نفس به‌وجود می‌آورد و برای مردم افغانستان هویتی ایجاد می‌کند. حتی این انگیزه را برای این افراد به‌وجود می‌آورد که فرزندانشان را تشویق کنند این مدارج را طی کنند. من فکر می‌کنم اگر این برنامه‌ها با دقت و ظرافت ادامه پیدا کند، می‌تواند باعث بسترسازی فرهنگی شود. ما سال‌هاست میزبان افغان‌های عزیز هستیم، ولی خیلی نتوانستیم ارتباط صمیمی را بین مردم افغانستان و مردم کشورمان ایجاد کنیم. فکر می‌کنم اگر چنین برنامه‌هایی با هدف ایجاد تعامل بیشتر و برادری اجرا شود، می‌تواند در راستای اهداف مؤسسه فرهنگی اکو که تعامل فرهنگی بین ملت‌های اکو هست این زمینه را ایجادکند. انشاءاله ما در آینده شاهد چنین برنامه‌ای برای پاکستانی‌های ساکن اصفهان خواهیم بود.
 

دیگر مطالب

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.